Hållbara hälsovanor- vad är viktigt på riktigt för dig?

Postat aug 18, 2021

I skrivande stund är det många som mer eller mindre frivilligt befinner sig i ett skifte från sommar till höst. Från ledigtillstånd till vardagstillstånd. Många har tappat goda vanor, lagt sig till med såna som känns helt ok under ledighet men som nu ska brytas. Man kanske vill komma igång med något, komma tillbaka till något, förändra något. Vad som. Det är fint med nystarter, naturen är cyklisk och börjar om regelbundet så inte konstigt vi också mår bra av det.

Men orken och förmågan att förändra saker är begränsad och kanske vore det trevligt att använda den energin och tiden till att sikta framåt och inte behöva ”hämta upp och få ordning” på sånt man egentligen vill ska funka året runt?

Jag tänkte försöka sammanfatta en serie inlägg jag gjorde på Instagram om att bygga sina egna goda hälsovanor i ett blogginlägg. Det första jag vill trycka på är att jag är ganska övertygad om att de flesta av oss inte behöver mer kunskap om till exempel kost eller träning. Däremot behöver vi förstå hjärnan och hur man bygger vanor på hjärnans villkor. Sällan behövs heller någon ny avancerad avkopplings- och återhämtningsteknik utan snarare handlar det om att göra det enkelt. Livet är krångligt nog. Dessutom tror jag att många mår bra av att ta rätt avstamp inför det man vill förändra för att se till så det faktiskt är något som är viktigt för mig på riktigt. Det här inlägget handlar inte om hur du bygger själva vanan (kan varmt rekommendera BJ Foggs Ted Talk för den delen eller så kommer jag föreläsa om det i september – följ @ansofisticated på Insta så kommer det mer info.)

Allt vi gör fyller antingen ett behov eller ett driv. Hjärnan gillar att få en positiv upplevelse direkt. Goda vanor och beteenden brukar tillskrivas sånt som hjälper oss på kort och/eller lång sikt och dåliga vanor/beteenden är de som bara löser ett driv/sug och på sikt orsakar ohälsa. Det är inte alltid man kan identifiera dem utan lite reflektion. Kanske har du redan koll på några delar nedan och kan hoppa mellan delarna. Jag hoppas du får med dig något!

1. Allt börjar med ditt varför- vad ska du ha din hälsa till?

Att vara medveten om och aktivt styra ditt handlande, dina mål och planer i linje med dina värderingar är superviktigt för hälsan. Det hjälper dig att navigera i beslut och situationer så du kan agera enligt det som är viktigt för dig.
Att 🍀Identifiera och 🍀agera mer enligt våra värderingar hjälper oss både med VILKA och VAD vi ägnar tid och energi åt men också HUR vi hanterar olika situationer. Till exempel kan en värdering om rättvisa och ärlighet kanske inte tala om vad vi vill göra men hjälpa oss med HUR vi gör.
🍀Vad är viktigt för dig? Hur vill du vara? Vilka är viktiga för dig? Skriv ned, det kommer hjälpa dig sortera i dina VAD men också stärka dig i att hålla i något när du aktivt och medvetet formulerat att det är viktigt för dig.

Bland det viktigaste vi kan göra för att kombinera omhändertagandet av hälsan ur ett HOLISTISKT perspektiv är att vakna om morgnarna och i stora drag uppleva att det jag gör är meningsfullt för något större än mig själv. Att jag har människor som finns där både när det är tufft och när jag vill garva. Att ta hand om sömnen så jag orkar verka för det där meningsfulla jag gör, att äta bra och röra på mig tillräckligt.
Jag vågat påstå, efter mina 20 år i och kring tränings- o ”hälsobranschen” att bland de som jag sett mår bäst är det de som just upplever hög meningsfullhet och samhörighet i sitt liv. Och som har ett ganska chill förhållningssätt till att ta hand om den fysiska hälsan. Den är liksom ett verktyg för att göra det där viktiga.
Inte målet i sig.
Jag tror absolut vi kan inspireras till hälsa av någon som håller på massor med just detaljer kring fysisk hälsa. Men jag tror det är viktigt att förstå att MER OCH FLER piller, plagg, pushpressar, pulver och pranayama sällan är vägen till att känna att man mår bra. Att de som lägger mest tid och energi på sin fysiska hälsa inte nödvändigtvis när topphälsa via just det. Så vad är ditt varför? Vad ska du ha din hälsa till?

2. Om vanan ska hålla länge är det inte bråttom

Hälsa skapas av meningsfullhet, sammanhang och av nyckelvanor som bär dig för det du vill ta sats mot. Att bygga nya vanor är en process och de ska bära dig länge. Följ en bra process och lita på den. Om vanan ska sitta i 1, 5, 10 år gör det inget om den tar säg 20 veckor att bygga. Låt det ta tid och gör det ordentligt så slipper du börja om och om varje höst.. vår…

Utmaningar kan vi ta oss an och kanske inte klara av. Men vanorna är de som möjliggör utmaningarna så de ska du lyckas med. Punkt. Du ska bygga dem på ett sätt som är enkelt så de hela tiden känns lätta att fortsätta utveckla och befästa. Alla har sina mål och sina utmaningar men vad du än tar dig an så tar du sats från dina bärande vanor.

3. Vilka vanor kan jag må bra av att bygga?

Förmågan att hålla en vana är ju först av allt beroende av att det är en vana som är bra för mig och hänger ihop med punkt 1. Sen är det viktigt att bygga den smart.
Vi har 🍀fysiska 🍀sociala och 🍀mentala behov. Maslows behovstrappa har fått lite skit för sin inbördes ordning av behoven men visar ändå på att det finns en sorts turordning i hur vi behöver tillfredsställa behoven.
Vi behöver tex känna oss fria från hot innan vi kan satsa på självförverkligande. En reflektion här är att många slarvar med basbehoven när man siktar mot ”toppen”-självförverkligandet och målen man sätter för det handlar ibland inte om genuina inre drivkrafter utan av att uppfylla missuppfattade sociala behov.
Vi behöver sammanfattningsvis: Ta hand om kroppen med vila, motion och en balanserad kost. Att bygga och behålla enkla vanor kring de här områdena ger energi och tid att satsa på andra vanor. Lika viktigt är att vårda sociala relationer där vi känner tillhörighet. Att uppleva ha ett sätt att mentalt hantera motgångar och sätta händelser i perspektiv. Att känna autonomi och att jag bidrar till ett meningsfullt syfte om dagarna.
Här är ett frågebatteri att använda för att använda för att identifiera vad du vill förändra:

NULÄGE:

🍀Hur nöjd är du med din 1) Sömn och energinivåer när du är vaken? 2) Hur du äter och hur det påverkar kroppen? 3) Hur kroppen känns och hur den orkar med din vardag? 4) Hur känns tiden du har för dina viktiga relationer? 5) Hur meningsfulla  känns dagarna?

🍀Vad gör du om dagarna och vilka behov uppfyller de beteenden och vanor du har?

🍀Vad känner du att du vill göra mer av? Uppnå? Vilket behov uppfyller det? Är det en inre drivkraft efter en upplevelse eller är det en upplevd yttre press? Man kan behöva borra vidare med frågan ”varför” några gånger på första svaret för att hitta sin riktiga sanning.

Vilka behov behöver du stärka? Kan det handla om att bygga vanor kring några av dessa:
🍀Stötta din sömn och att pausa under dagen.
🍀 Se till att ha bra och fin kontakt med de människor du bryr dig om.
🍀Ge struktur för en effektiv arbetsdag
🍀 Få dig att röra på dig för kropp och hjärnans välmående
🍀Äta näringsrikt och lagom mycket
🍀Reflektera och känna att du lever enligt dina värderingar och har förmågan att vara härvarande där du är.

4. Rannsaka- är det dina val?

Vi påverkas otroligt mycket av budskap utifrån. Det är MÄNSKLIGT att vilja höra till och göra som gruppen. Mänskligt att vilja bli bekräftad och få uppskattning. Den som säger att de inte bryr sig vad andra tycker är inte riktigt mänsklig. Men att få bekräftelse kan få vara en krydda som puttrar med dina alldeles egna (men delade) drivkrafter som huvudingredienser. Vad ska vi försöka göra då?
Vissa saker vet vi rationellt att vi bör göra men kanske har svårt att hitta motivation till. Då handlar det om att hitta ett sätt att INTERNALISERA en lösning på det behovet. Göra det till ”min grej på mitt sätt”. Tex. Jag vet att jag behöver motionera men avskyr det. Hur kan jag hitta ett sätt att känna att jag gör det på mitt sätt? För mig?
När det gäller sånt vi får för oss att vi ska börja göra men som kanske inte riktigt landar i att vara ett mänskligt behov. Tex runstreaka, kallbada, äta helt veganskt eller läsa ett visst antal böcker.
Då kanske vi i vissa fall försöker lösa ett behov med någon annans lösning. Lösa ett tomrum med någon annans fyllning. Det kan vara din grej men det är alltid bra att ta ett varv kring det man ska investera värdefull tid att sträva mot:
🍀Det du gör och det du försöker göra- är det dina val? Är det du som vill? Är du säker på att det är viktigt på riktigt för dig?
Om ingen fick veta att du gjorde det- hur viktigt är det då? Är den yttre bekräftelsen elden eller kryddan?

5. Det är inte disciplin och självkontroll det handlar om- det är smarta vanor

Vi tillskriver ofta de som har en god rutin kring jobb och hälsa ”disciplin”. Att de är ”duktiga”. Har ”bra karaktär”. Möjligtvis men det är inget man kan förlita sig på för att hålla goda vanor. För de flesta är det helt enkelt vanor som satt sig. Goda vanor. Du kan också bygga goda vanor, det är inget få förunnat. Två saker att ta med sig i det:

The Stockdale Paradox handlar om amiral Stockdale som blev tillfångatagen tillsammans med andra under Vietnamkriget men överlevde. Paradoxen handlar om att du behöver både ha en tro på att allt kan bli bra men förstå att du måste göra jobbet i det nuläge du är i. Alltså: Positivt tänkande kommer inte lösa problemet men behövs också. Inventera det jobb som behöver göras och förstå att det kan bli jobbigt.

Richard Thaler är ekonomen som sen tippade ekonomisk teori över ända när han i sin forskning bevisat att vi sakar självkontroll, är irrationella när vi fattar beslut och gärna har sociala preferenser. Det mänskliga är alltså att behöva en hjälp på traven för att fatta och agera på de bästa besluten. En ”nudge”- knuff.

Så. Det är bra att vara positiv men också förstå att det kan behövas lite ”trycka på och hålla i”, det kan bli lite obekvämt i stunden för att bli bekvämt sen. Vi är människor och med det kommer att vi har svårt att konsekvent fatta och agera på de bästa besluten. Vi behöver hjälpa oss själva med det och det gör vi genom att hjälpa oss bygga vanor som sker mer eller mindre av sig självt. Du har alltså inte dålig disciplin. Du behöver bara rigga ditt utgångsläge och vanebyggande.

6. Adaptivitet- nyckeln till att lyckas när livet händer

🛠Förmågan att hålla sikte på syfte och mål och verka för att närma sig dem men hantera att läget är förändrat. För det är inte  hållbart därute och det är du som måste vara hållbar i en ständigt föränderlig och turbulent vardag. Det är en ouppnåelig utopi att få till en perfekt ordning vare sig hemma eller i kalendern. I träningen eller kosthållningen. i projektet på jobbet. Det blir sällan exakt som vi planerat och mycket vet vi inte men tre saker vet vi och kanske borde vänja oss vid snarare än tro att vi kan fäkta mot:
🍀Det kommer köra ihop sig. Privat eller på jobbet.
🍀Vi kommer behöva planera om och göra på ett annat sätt. Ha plan B, C och kanske D.
🍀Visst är balans mellan ansträngning och återhämtning viktig. Men den sker inte alltid balanserat. Det tillåter sällan livet.
Men det kan ske genom:
🍀 Hur planerar du in dina vanor på ett ..
🍀adaptivt sätt där plats och tid inte styr och du är lyhörd för att fånga en stund där du kan och behöver.
🍀Hittar ett förhållningssätt till att föränderlighet är det som är det beständiga. Att hålla i vår plan ”ATT” men vara dynamisk i vårt ”HUR”.
Vilket lugn vi kan hitta i att veta att det alltid aldrig är och blir precis som vi tänkt. Att vi kan hålla sikte på det som är viktigt och uppfinna vägen dit längs med den.

7. Målet är troligtvis mer en känsla än en siffra.

För hälsan går inte att mäta så. Även om du förändrar vikten, ökar kilometer och kilon på stången så ska det sen vara något beständigt i grunden. En känsla som bara du vet hur den känns. Hur ska det kännas i kroppen? I magen? Socialt? Mentalt? Sätt mål som betyder något för dig på riktigt. Vägen till dem kan vara att genomföra X antal träningspass, sova X antal timmar och höras med Y antal vänner si och så ofta. Men målkänslan är bara din.

Fakta kan hjälpa men att till exempel regelbunden motion är bra, det vet de flesta. Du behöver göra om faktan till något som är viktigt för dig för att du ska vilja sträva mot det över tid. Din hälsa är ditt verktyg i livet, ditt liv är ditt. Dina hälsovanor ska vara dina, bära dig framåt, hålla dig kvar på banan. Välj dem omsorgsfullt, bygg dem långsiktigt och håll i dem hårt. Sköt om dig!

Fler blogginlägg som kanske intresserar dig…