Sånt jag gör när jag inte hinner – healthhacks du alltid har tid för

Postat okt 20, 2017

Att tro att det ska vara lätt och luftigt i kalendern av sig självt- det är naivt. ”Mycket nu” betyder egentligen ”mycket jämt”. För det blir aldrig mindre att göra. Färre saker vi vill göra. Det enda vi kan göra är att skapa ett hållbart förhållningssätt till att leva i en värld där sinnet inte automatiskt ser de begränsningar som 24 timmar, 7 dagar, 12 månader ger och inte heller per automatik stämmer av med kroppens fysiologiska begränsningar. Sinnet är obegränsat vilket är fantastiskt, men som med mycket annat- styrkan blir också vår svaghet.

När sinnet skriver checkar som inte kroppen kan betala blir det tidspress, stress, sämre prestation, en sämre upplevelse i det vi gör och fortgår det så blir det till slut för mycket och det tar sig i uttryck på olika sätt tills vi helt enkelt kraschar. Och vi vet det här och vi försöker kanske bromsa, säga nej men vi vill fortfarande så mycket och det kommer som sagt alltid vara mycket som lockar och pockar.

Så. Vi behöver skapa förutsättningar för hållbarhet och resiliens. Privat. Globalt. Inom organisationen, teamet gruppen.

Det här inlägget fokuserar på individen– såna som du och jag. Som vill så mycket. Som ofta känner oss otillräckliga. Som ofta hamnar där att det känns för mycket. Jag brukar prata om förmyckandet.

Man kanske lyckas ha den där älskade/hatade balansen då och då  men så kör.det.ihop.sig. Eller bara blir väldigt mycket en vecka, två veckor som man inte riktigt vill eller känner att man kan boka bort och om.

Då är det lätt att tumma på de där bitarna som egentligen är de som bär en över, igenom och framåt.

Och med en stor konsumtionsbudskapspumpande bransch som skjuter in på det som ligger oss nära- viljan att ta hand om vår hälsa med saker som ska göras, köpas, ätas, smörjas osv. Då kanske det bara känns som om att man inte…får till det. Att man inte kan ta hand om hälsan just nu.

Men det kan man. Viktiga delar av den iallafall ur ett salutogent angreppssätt. Är du sjuk är inte det här lösningen men är du frisk med för mycket på agendan- då kan det här vara rutiner som ger dig en känsla av oh yeah istället för oh jävlar.

Hur? Häng med!

3 x 2 minuter vara i kroppen

För de där stunderna när det känns surrigt i huvudet. När du ska börja med något knepigt. Innan du ska hämta på skola, dagis. När dippen kommer. Skulle kunna kallas mindfulness men då kanske du tror att du behöver lära dig det, skaffa en app, göra en övning. Nej sätt dig bara bekvämt, sträck på dig. Blunda. Andas in genom näsan och känn att luften fyller buken så den spänns ut åt alla håll. Pys ut långsamt genom näsan igen. Det. Lugnar. Ned dig. Det skapar bättre kontakt med ditt parasympatiska nervsystem. Förbättrar fokus, matsmältning, humör, empati. Allt. Allt gör det. Och två minuter, tre gånger per dag. Det har du. Och du kommer märka skillnaden.

5 + 5 minuter struktur och planering

När du börjar arbetsdagen. Lägg fem minuter på att landa i:

  1. Vad du behöver prioritera att göra idag. Varför det är viktigt. Finns inget varför-stryk från ditt medvetande bums!
  2. Vad är knepigast och kräver mest energi?
  3. Hur kan du planera in att göra det först?
  4. Vad kommer du, realistiskt, inte hinna och hur kan du boka om/delegera/strunta i det så fort som möjligt?
  5. Skriv ned vad du ska göra och gärna vad det ska mynna ut i. Tex inte bara ”möte med X” utan ”möte med X för att bestämma att Y” så det finns ett tydligt varför och du kan kroka i det på väg till mötet.

Sen gör du det du planerat i den ordning du behöver göra det för att få det viktigaste gjort. Hur det går till är ett annat inlägg men det kan vara svårt i sig. Men har du planerat det är det mer sannolikt att det blir gjort.

Innan du går hem lägger du fem minuter på att planera nästa dag. Vad, varför och hur ska göras då? Behöver något bokas bort redan nu?

Och- en kort mental sammanfattning av vad du gjort idag. För att lämna jobbet (hur du nu gör det, går ut från en byggnad eller slår ihop en dator) med en känsla av att ha bockat av, åstadkommit något. Det gillar hjärnan. Vi är så många som har abstrakta jobb så det som blev gjort kanske inte ens går att peka på men då behöver man göra det inne i huvudet.

5 minuter närhet

Vi som kan. Fysisk närhet. Kramas. Låta sitta i knäet. Ligga bredvid. Ha på armen. Killa på ryggen. Titta i ögonen. Se och vara fullt närvarande i ett samtal med någon. Inte telefonen framme.

Kanske hinner ni inte ses. Kanske var det länge sen, för länge sen. Kanske vill man men man bara orkar inte. Men att ringa och höra rösten, kunna vara sig själv. Kunna skicka en bajs-emoji och hen förstår. Dra ett gammalt NileCityskämt. Prata ur hjärtat utan filter. Bara lite kort. På väg till cykeln, bilen, bussen. Bara hej, hur är det hur mår du, vet du vad som hände idag….gaaaaaah… Vi behöver varandra. Mer än vi tror.

Om så bara fem minuter- vara med någon. Fullt närvarande, ingen prestation.

1 minute gratitude

Vi ska gå och lägga oss några tusen gånger till. Att hela tiden göra det med en känsla av att jag hann inte…. det är inte så kul. Det gör inte att man sover bättre och det blir inte mer gjort dagen efter heller. Skriv ned det du ska komma ihåg och låt din sista tanke vara några saker du är tacksam för. Känns det corny? Börja med vad du tycker var bra idag. Hitta tre saker, gör det till en grej. Det är ett första steg.

30 heliga minuter

Så träningen är kanske bara att glömma de här tiderna. Hinns inte idag. Känns bara för stressigt att planera in och kanske just på grund av att det känns stressigt inte heller passar just idag. Rörelse- passar alltid men den hårda träningen som kräver att du tänker på vad du gör, hur mycket du gör, hur fort det går och hur tungt det var, ja den passar inte alla dagar. Men du ska förmodligen från A-B och till A igen (hemma!) och kanske förbi C och D också. Om du passar på att en del av dessa sträckor. Gärna där det finns lite naturinslag, en liten dunge, lite grönt helt enkelt.

Kanske 10 minuter på morgonen, ta en ryggsäck istället för en handburen väska. Ut 15 minuter på lunchen för både frisk luft och dessutom maxa dagsljuset vilket hjälper kroppen att sova bättre. Och så 10 minuter raskt på väg från det du går från på kvällen.

Nej det här räcker inte för den hälsofrämjande motion vi behöver, men det räcker för de flesta dagar.

8 x 1 minut rörelsepaus

Varje timme du är stilla- upp och rör på dig. Kanske gör du 10 armhävningar. Kanske gör du 10 benböj. Kanske ställer du dig i plankan. Några rörlighetsövningar. Skaffa ett gummiband och sätt runt dörrhantag eller pelare och kör rodd för ryggen. Får du till en rutin på det här slipper du gå till gymet (yay!). Eller så bara sträcker du på dig, böjer lite, skakar loss lite och får en syrekick till hjärnan.

Summan av kardemumman

Allt det här ”tar” en timme. Men du behöver inte gå iväg från något du redan gör. Inte köpa något. Inte packa ned något (kanske gummiband och byta väska då). Det ger en upplevelse att vara mer där du är. Mindre jaga, mer hålla tyglarna i den tid som är din.

Må så gott och ta hand om dig // Ann-Sofie

Ps. Mitt arbete med fokus på hållbar hälsa bortom kommers och krav har uppmärksammats och jag är så tacksam för nomineringen till ”Årets förebild” i Guldhjärtat som delas ut i december. Om du vill ge mig en röst kan du göra det här. Tusen tack på förhand! DS.

 

 

 

Fler blogginlägg som kanske intresserar dig…