Sånt jag gör när jag inte hinner – healthhacks du alltid har tid för

Postat okt 20, 2017

Att tro att det ska vara lätt och luftigt i kalendern av sig självt- det är naivt. ”Mycket nu” betyder egentligen ”mycket jämt”. För det blir aldrig mindre att göra. Färre saker vi vill göra. Det enda vi kan göra är att skapa ett hållbart förhållningssätt till att leva i en värld där sinnet inte automatiskt ser de begränsningar som 24 timmar, 7 dagar, 12 månader ger och inte heller per automatik stämmer av med kroppens fysiologiska begränsningar. Sinnet är obegränsat vilket är fantastiskt, men som med mycket annat- styrkan blir också vår svaghet.

När sinnet skriver checkar som inte kroppen kan betala blir det tidspress, stress, sämre prestation, en sämre upplevelse i det vi gör och fortgår det så blir det till slut för mycket och det tar sig i uttryck på olika sätt tills vi helt enkelt kraschar. Och vi vet det här och vi försöker kanske bromsa, säga nej men vi vill fortfarande så mycket och det kommer som sagt alltid vara mycket som lockar och pockar.

Så. Vi behöver skapa förutsättningar för hållbarhet och resiliens. Privat. Globalt. Inom organisationen, teamet gruppen.

Det här inlägget fokuserar på individen– såna som du och jag. Som vill så mycket. Som ofta känner oss otillräckliga. Som ofta hamnar där att det känns för mycket. Jag brukar prata om förmyckandet.

Man kanske lyckas ha den där älskade/hatade balansen då och då  men så kör.det.ihop.sig. Eller bara blir väldigt mycket en vecka, två veckor som man inte riktigt vill eller känner att man kan boka bort och om.

Då är det lätt att tumma på de där bitarna som egentligen är de som bär en över, igenom och framåt.

Och med en stor konsumtionsbudskapspumpande bransch som skjuter in på det som ligger oss nära- viljan att ta hand om vår hälsa med saker som ska göras, köpas, ätas, smörjas osv. Då kanske det bara känns som om att man inte…får till det. Att man inte kan ta hand om hälsan just nu.

Men det kan man. Viktiga delar av den iallafall ur ett salutogent angreppssätt. Är du sjuk är inte det här lösningen men är du frisk med för mycket på agendan- då kan det här vara rutiner som ger dig en känsla av oh yeah istället för oh jävlar.

Hur? Häng med!

3 x 2 minuter vara i kroppen

För de där stunderna när det känns surrigt i huvudet. När du ska börja med något knepigt. Innan du ska hämta på skola, dagis. När dippen kommer. Skulle kunna kallas mindfulness men då kanske du tror att du behöver lära dig det, skaffa en app, göra en övning. Nej sätt dig bara bekvämt, sträck på dig. Blunda. Andas in genom näsan och känn att luften fyller buken så den spänns ut åt alla håll. Pys ut långsamt genom näsan igen. Det. Lugnar. Ned dig. Det skapar bättre kontakt med ditt parasympatiska nervsystem. Förbättrar fokus, matsmältning, humör, empati. Allt. Allt gör det. Och två minuter, tre gånger per dag. Det har du. Och du kommer märka skillnaden.

5 + 5 minuter struktur och planering

När du börjar arbetsdagen. Lägg fem minuter på att landa i:

  1. Vad du behöver prioritera att göra idag. Varför det är viktigt. Finns inget varför-stryk från ditt medvetande bums!
  2. Vad är knepigast och kräver mest energi?
  3. Hur kan du planera in att göra det först?
  4. Vad kommer du, realistiskt, inte hinna och hur kan du boka om/delegera/strunta i det så fort som möjligt?
  5. Skriv ned vad du ska göra och gärna vad det ska mynna ut i. Tex inte bara ”möte med X” utan ”möte med X för att bestämma att Y” så det finns ett tydligt varför och du kan kroka i det på väg till mötet.

Sen gör du det du planerat i den ordning du behöver göra det för att få det viktigaste gjort. Hur det går till är ett annat inlägg men det kan vara svårt i sig. Men har du planerat det är det mer sannolikt att det blir gjort.

Innan du går hem lägger du fem minuter på att planera nästa dag. Vad, varför och hur ska göras då? Behöver något bokas bort redan nu?

Och- en kort mental sammanfattning av vad du gjort idag. För att lämna jobbet (hur du nu gör det, går ut från en byggnad eller slår ihop en dator) med en känsla av att ha bockat av, åstadkommit något. Det gillar hjärnan. Vi är så många som har abstrakta jobb så det som blev gjort kanske inte ens går att peka på men då behöver man göra det inne i huvudet.

5 minuter närhet

Vi som kan. Fysisk närhet. Kramas. Låta sitta i knäet. Ligga bredvid. Ha på armen. Killa på ryggen. Titta i ögonen. Se och vara fullt närvarande i ett samtal med någon. Inte telefonen framme.

Kanske hinner ni inte ses. Kanske var det länge sen, för länge sen. Kanske vill man men man bara orkar inte. Men att ringa och höra rösten, kunna vara sig själv. Kunna skicka en bajs-emoji och hen förstår. Dra ett gammalt NileCityskämt. Prata ur hjärtat utan filter. Bara lite kort. På väg till cykeln, bilen, bussen. Bara hej, hur är det hur mår du, vet du vad som hände idag….gaaaaaah… Vi behöver varandra. Mer än vi tror.

Om så bara fem minuter- vara med någon. Fullt närvarande, ingen prestation.

1 minute gratitude

Vi ska gå och lägga oss några tusen gånger till. Att hela tiden göra det med en känsla av att jag hann inte…. det är inte så kul. Det gör inte att man sover bättre och det blir inte mer gjort dagen efter heller. Skriv ned det du ska komma ihåg och låt din sista tanke vara några saker du är tacksam för. Känns det corny? Börja med vad du tycker var bra idag. Hitta tre saker, gör det till en grej. Det är ett första steg.

30 heliga minuter

Så träningen är kanske bara att glömma de här tiderna. Hinns inte idag. Känns bara för stressigt att planera in och kanske just på grund av att det känns stressigt inte heller passar just idag. Rörelse- passar alltid men den hårda träningen som kräver att du tänker på vad du gör, hur mycket du gör, hur fort det går och hur tungt det var, ja den passar inte alla dagar. Men du ska förmodligen från A-B och till A igen (hemma!) och kanske förbi C och D också. Om du passar på att en del av dessa sträckor. Gärna där det finns lite naturinslag, en liten dunge, lite grönt helt enkelt.

Kanske 10 minuter på morgonen, ta en ryggsäck istället för en handburen väska. Ut 15 minuter på lunchen för både frisk luft och dessutom maxa dagsljuset vilket hjälper kroppen att sova bättre. Och så 10 minuter raskt på väg från det du går från på kvällen.

Nej det här räcker inte för den hälsofrämjande motion vi behöver, men det räcker för de flesta dagar.

8 x 1 minut rörelsepaus

Varje timme du är stilla- upp och rör på dig. Kanske gör du 10 armhävningar. Kanske gör du 10 benböj. Kanske ställer du dig i plankan. Några rörlighetsövningar. Skaffa ett gummiband och sätt runt dörrhantag eller pelare och kör rodd för ryggen. Får du till en rutin på det här slipper du gå till gymet (yay!). Eller så bara sträcker du på dig, böjer lite, skakar loss lite och får en syrekick till hjärnan.

Summan av kardemumman

Allt det här ”tar” en timme. Men du behöver inte gå iväg från något du redan gör. Inte köpa något. Inte packa ned något (kanske gummiband och byta väska då). Det ger en upplevelse att vara mer där du är. Mindre jaga, mer hålla tyglarna i den tid som är din.

Må så gott och ta hand om dig // Ann-Sofie

Ps. Mitt arbete med fokus på hållbar hälsa bortom kommers och krav har uppmärksammats och jag är så tacksam för nomineringen till ”Årets förebild” i Guldhjärtat som delas ut i december. Om du vill ge mig en röst kan du göra det här. Tusen tack på förhand! DS.

 

 

 

Fler blogginlägg som kanske intresserar dig…

Hållbara hälsovanor- vad är viktigt på riktigt för dig?

Hållbara hälsovanor- vad är viktigt på riktigt för dig?

I skrivande stund är det många som mer eller mindre frivilligt befinner sig i ett skifte från sommar till höst. Från ledigtillstånd till vardagstillstånd. Många har tappat goda vanor, lagt sig till med såna som känns helt ok under ledighet men som nu ska brytas. Man...

Hjärnkondition – att orka tänka klart och klokt

Hjärnkondition – att orka tänka klart och klokt

Vi har undersökt arbetets mening, vikten av aktiv prioritering, behovet av en god arbetsmiljö och varför det är viktigt med psykologisk frånkoppling. Men den kanske mest grundläggande nyckeln till ett hållbart och välmående arbetsliv är att hjärnan ska må bra – och orka tänka klart och klokt. Hjärnan måste helt enkelt ha kondition, och det är den femte och sista nyckeln i min serie om vad som krävs för att våra hjärnor ska orka på jobbet.

Psykologisk frånkoppling – levla för mindre stress och mer glädje

Psykologisk frånkoppling – levla för mindre stress och mer glädje

Gränserna mellan arbetsliv och privatliv blir, eller är, alltmer flytande – hur ska ledare och medarbetare hantera det på ett hållbart sätt? Vi har bara en hjärna och den behöver må bra hela livet. Forskning visar att vi alla är olika hur vi integrerar jobb och fritid, om vi alls gör det. Oavsett hur vi gör är det viktigt att inte tänka på jobbet ibland, för mer glädje, mindre stress och högre effektivitet när vi väl jobbar!

Arbetsmiljö för välmående ur tre aspekter: fysiskt, digitalt och socialt

Arbetsmiljö för välmående ur tre aspekter: fysiskt, digitalt och socialt

Ingen skulle väl ifrågasätta att en kirurg fullt ut behöver kunna fokusera på pågående operation eller att det ska vara tyst när en schackspelare ska göra sitt nästa drag. Men ibland verkar det som vi inte tar på allvar hur mycket vår omgivning påverkar både vår effektivitet, kreativitet, fokus och välmående. Då de flesta är måna om både sin tid, sin hälsa kan det vara en god idé att investera lite tid i att skapa en bättre arbetsmiljö för oss själva.

Aktiv prioritering sparar det mentala batteriet

Aktiv prioritering sparar det mentala batteriet

De flesta av oss har nog en vardag där det alltid känns som det går att göra mer. Där ”att göra”-listan för både jobb och fritid känns helt omöjlig att bocka av, och dessutom fylls den på hela tiden. Vi kommer helt enkelt aldrig att bli klara med allt. För livet kommer fylla på med saker vi både vill och behöver göra. Och om vi ständigt lever med ett mentalt förhållningssätt utifrån vad vi inte har gjort och vad vi inte hinner med, ja då tär det både på hälsan, glädjen, och på vårt värdefulla mentala batteri.

Känslan av mening skapar potential

Känslan av mening skapar potential

Känslan av mening och syfte är väldigt viktig om man vill må bra och trivas i arbetslivet. Graden av meningsfullhet påverkar både motivationen, produktiviteten och stressnivån. Det går förmodligen att hitta mening i de allra flesta former av jobb, men för att identifiera den måste vi reflektera aktivt över varför det vi gör är meningsfullt – eller hur det skulle kunna bli det. I jakten på mening och syfte måste man också våga prioritera och fokusera på det som känns viktigt. För den som lyckas hitta en känsla av meningsfullhet finns en enorm utvecklingspotential.

Vad krävs för att våra hjärnor ska orka på jobbet?

Vad krävs för att våra hjärnor ska orka på jobbet?

Vi lever idag i ett allt mer komplext och föränderligt samhälle, och det ställer också nya krav på arbetslivet. Åtta timmars arbetsdag infördes en gång i tiden för att arbetarna inte skulle slita ut sig i det oftast rent praktiska och fysiska arbetet – men idag ser jobben annorlunda ut för många av oss, och det finns inga självklart svar på hur vi ska använda tiden på bästa sätt. De flesta jobb idag kräver betydligt mer av kognition, och många jobb sköts till stor del stillasittande. Vi påverkas också starkt av arbetslivets gränslöshet, komplexitet och höga krav. För att skapa ett hållbart arbetsliv behöver vi använda rätt verktyg för att tillmötesgå de behov som uppstår.

Vårda dina relationer – skaffa en moai

Vårda dina relationer – skaffa en moai

Hälsan borde trots allt vara plattformen vi lever livet på, inte det som stressar oss eller tar upp stora delar av vår tid och våra tankar. Återhämtning, bättre tider, stresshantering och fysisk hälsa har varit i fokus. Nu har vi kommit till den avslutande delen som precis som tidigare delar har till syfte att göra din prestation mer hållbar, öka din hälsa och ditt välbefinnande genom nya vanor och förhållningssätt.

Tips inför VAB

Tips inför VAB

Vi är många som har barn som med mer eller mindre jämna mellanrum blir sjuka av olika slag. Det här inlägget kanske bäst hjälper dig som VAB'ar lite då och tycker att det känns stressigt men där barnets sjukdom inte är av något allvarligare slag. Det är också skrivet...

Hantera stressen – må bra och prestera på topp

Hantera stressen – må bra och prestera på topp

Stresshantering är en av de viktigaste nycklarna till din hållbara prestation. I magen och hjärtat behöver vi ha plats för det som verkligen betyder något – dit hör inte stress som är relaterad till jobb. Coacha dig själv, eller någon annan som vill, och hantera stressen med fem frågor kring vad det är som stressar, perspektiv och återhämtning – allt för att må bra och prestera på topp.