Ett tjejmarathon är längre än ett vanligt marathon. Och öppet för alla.

När jag jobbade som revisor inom ideell sektor läste jag en bok som heter ”De glömda kvinnornas röst”. Det handlade om de fruktansvärda övergrepp som kvinnor och barn i krigets Kongo-Kinshasa utsätts för. Jag lovade mig själv att göra något för dem och att stötta Panzisjukhuset som Nobels Fredsprisbelönta Dr Mukwege grundat och driver.

Under samma period hade jag genom min ultralöpning börjat fundera över varför lopp med tjej-prefix var kortare när jag såg att det som präglar kvinnostyrka mycket handlar om uthållighet. År 2012 grundade jag och Madeleine Rybeck Tjejmarathon – Run for Panzi, Sveriges första välgörenhetsultralopp.

Ett tjejmarathon är lite längre. För att symbolisera och stärka budskapet om kvinnors styrka och uthållighet. Och för att visa solidaritet med alla de kvinnor som kämpar för sina rättigheter. Vi har under åren samlat in pengar genom loppet och har snart samlat in 1 miljon kronor till Panzi Foundation. Vi står i direktkontakt genom Dr Mukwege Foundation i Holland och Dr Mukwege har själv fått en av våra Tjejmarathon medaljer då jag fick träffa honom i Stockholm 2014.

”Årets bästa lopp” säger många av deltagarna

Tjejmarathon – Run for Panzi är förstås öppet för alla sexuella identiteter. Under åren har vi genomfört loppet på såväl Roslagsleden som Knalleleden och de senaste åren har vi hållit till i natursköna Ursvik, Sundbyberg. Man deltar själv eller i grupp genom att gå eller springa 5, 15 eller ta sig an signaturdistansen 50 km. Alla kan vara med – välkommen!

Kontakta mig för förslag på upplägg för organisationer – vi ser gärna att fler grupper deltar.