Julefrid? Var strategisk!

Postat dec 11, 2017

Kanske är det för att jag är egenföretagare och är lite utanför hela julhetsen. Deadlines, de sätter ju jag och de har jag valt att ha få. Julfest? Nja det blir lite ensamt.

Men jag förundras över hur ”alla” verkar fullständigt kapitulera inför att det bara ”ska” vara stressigt i december. Som en självuppfyllande profetia.

Visst kan det vara deadlines och saker som ska vara klara inför årsbryt (been there!) men då kan man ju inte ovanpå det binda upp sig på allehanda sociala tillställningar, försöka träna som vanligt och sen försöka köpa krysta fram julklappar till folk som redan har allt.  Under en period som egentligen manar in till lugn, vila och att tanka det lilla dagsljus som erbjuds.

Har man barn (check!) så är det förstås en del tillställningar att rodda inför. Men då kanske det just kan få räcka med dem. Kanske är deras uttalade förväntningar också ställda utifrån vad man hör och ser hör julen till, snarare än vad man faktiskt uppskattar?

Kanske vill både familj och vänner ses, men ta det mycket lugnare och enklare än vad du tror? Kanske finns det utrymme på jobbet också att faktiskt tänka om runt både möten och några deadlines?

Lösningen är ju att prata med varandra.

Och precis som för de flesta förändringar handlar det om Varför, Vad och Hur!

Mitt VARFÖR- Ha en tydlig vision

Hur ska det vara i december? I Jul? Under ledigheten? Hur ska det kännas då och hur vill du känna efteråt? Vad är viktigt för dig? Vad tror du är viktigt för andra i din omgivning?

VAD behöver vi göra för att få till det?

Kanske tacka nej till aktiviteter som får kalendern att bågna.

Skala ned på julklappar. Konsumtion överhuvudtaget.

Boka in tid för att ta promenader. Aktivt planera in att läsa bok. Eller vad det än är du går och längtar efter som du inte hinner med. Binge-titta på en serie på Netflix. Komma igång med yoga. Vad än!

Om du tycker det blir för mycket mat man inte mår bra av under julen- leta fram några av alla de goda ”gröna” recept som finns. Gör en fruktsallad till efterrätt. Lägg till bra saker snarare än att fokusera på att ta bort. Julté, julkaffe och clementiner är också julmys, allt måste inte innehålla socker och sirap!

HUR gör jag?

Det är lättare att tacka nej och prata om förändringar ju tidigare man gör det. Och med ett starkt ”varför” blir det lättare. ”Jag var så trött och det blev så mycket mat och så mycket prylar förra året så jag har en idé om att förenkla lite och lägga mer tid på att umgås och ta det lugnt, vad tror ni om det?

Inför dig själv kan du tänka att du faktiskt väljer till sånt som får dig att må bra snarare än väljer bort sånt du inte vill. Förstå att en beteendeförändring från en norm kan ta emot. Att tacka nej brukar alltid följas av ”åh nej…” men det blir oh yes om det är rätt för din magkänsla.

Du kommer få påminna dig själv flera gånger per dag om att stanna upp och känna efter: Är det här rätt? Bör jag skjuta på /boka om/ boka av något mer? Kan jag ta till mig det jag ska göra?

De här tipsen handlar förstås om så mycket mer än julen. Men de känns så aktuella just nu när så många verkar har det stressigt över sånt som är, ur ett världsperspektiv, väldigt få förunnat att stressa över.

Jag tror det här är min lugnaste december någonsin. Och absolut en av de bästa. Skaffa det du med!

 

 

 

Fler blogginlägg som kanske intresserar dig…