Tips inför VAB

Postat sep 20, 2018

Vi är många som har barn som med mer eller mindre jämna mellanrum blir sjuka av olika slag. Det här inlägget kanske bäst hjälper dig som VAB’ar lite då och tycker att det känns stressigt men där barnets sjukdom inte är av något allvarligare slag. Det är också skrivet utifrån att man har ett relativt fritt jobb där man kan påverka sina möten och annat, det vet jag att väldigt många inte har. I de rollerna är det också vanligare att en vikarie behövs och att jobbet behöver ske trots att man är hemma medan man i ”kalenderfriare” yrken ofta får göra det man skulle gjort senare. Man kanske slits mellan att man förstås tycker det är viktigast att ta hand om barnet-självklart! Men ändå har åtaganden på jobbet man gärna vill klara av och tänk om det fanns ett sätt att hela VAB-grejen kunde kännas lite…mysigare? Man kanske lättare känner att man vill vara hemma i ”pre-VAB-mode” istället för att hamna i att man chansar att det ska gå bra fast man ser att det är något på gång?

Här är några tankar

Vem är standby?

Man ska förstås inte måla f*n på väggen men om man vet att det är risk för VAB kan det, om man är två, vara en idé att gå igenom vem som isåfall stannar hemma vilka dagar. Kanske är måndag tisdag viktigaste dagarna för dig och för din partner är det onsdag och fredag. Då gör ni upp innan veckan börjar vem som är redo att vara hemma om det skulle bli så och det kan ge arbetsro.

Planera och boka in därefter

Punkten ovan ger också lite hintar om när man ska och inte ska planera in nya saker. Kanske inte planera in riktigt viktiga och avgörande saker de dagarna man vet att man är standby. I de fall det går, hålla kalendern luftig då. Och hela tiden stämma av med varandra, ”den X februari bokar jag in Y, funkar det att du åker hem då om det skulle behövas?”

Telefonmöten kan funka

Blir man hemma flera dagar och det blir mycket att boka av och om kanske man kan sålla ut de möten som faktiskt funkar att ta via telefon eller Skype eller liknande. Såklart inte samma sak som att ses i person men om syftet är att avhandla något går det ofta att göra ändå och man kan komma vidare i den process man är i. Det kan kännas skönt att inte allt man skulle gjort stannar av. Samma sak med möten som andra har man skulle varit med i- kanske går det att ringa in och lyssna av med mute’ad lur.

Passa på att njuta av att vara hemma

Lättare sagt än gjort. Men om barnet behöver vila/sova, kanske vill och ska ligga still framför film eller TV kan man passa på att göra det där man önskar man hann hemma. Kanske baka, kanske läsa för sig själv eller lite extra för barnet, kanske röja ur en garderob, kanske lägga sig raklång på golvet och bara andas? Du vet bäst vad du behöver. Och just det- du behöver och vill. Inte det du tror att du borde och måste. Passa på.

Perspektiv – du är ersättlig

Det är ganska ofta man tror att man måste vara överallt. Att man är superviktig – och det är man. Men i rollen som förälder är man det på riktigt, på jobbet är det faktiskt så att man är ersättlig. Det visar sig ofta snabbare än man tror och kan vara en bra insikt. Man är saknad för den man är och för det man bidrar med men det går ofta alldeles utmärkt att boka av, boka om och utebli från saker och den insikten kan ge lite distans till den stress många känner. Du är jätteviktig, men viktigast för att du är du, inte det du gör.

Ta hand om er!

 

Fler blogginlägg som kanske intresserar dig…