Vem definierar din framgång?

Postat sep 28, 2017

Går företaget bra? Hur har du det på jobbet?

Oavsett om man är anställd eller egen så får man säkert ofta frågan hur det går.

Som ganska nystartad egenföretagare får jag ofta, den som jag uppfattar det, omtänksamma, frågan om hur det går. Och jag svarar alltid ”jättebra”. Men känner alltid att jag måste lägga till en förklaring på vad jag menar med mitt ”jättebra”.

För hur det än är så pratas det ofta fortfarande om framgång i termer av stora pengar.

Och jag brukar leka med tanken ibland att det säg, Elon Musk önskar allra mest, uppskattar allra mest och kanske går och längtar efter- det kan både du och jag uppnå utan att tjäna miljarder. Vi behöver definiera framgångsrik på ett mer hållbart sätt.

Jag känner mig enormt framgångsrik, utifrån hur jag har valt att definiera det både som individ och som företagare. Jag är hållbar, jag känner meningsfullhet och jag känner att jag gör skillnad. Jag tar tid till de jag älskar, jag tar tid att ta hand om min hälsa och jag bygger min affärsmodell och mitt leverne (tillsammans med min likasinnade man) på små fasta kostnader för att inte sitta fast i en press att behöva dra in mycket pengar för att få livet att snurra.

https://i.quoteaddicts.com/media/q1/2672.png

Rik eller framgångsrik?

Det är klart det finns saker man längtar efter som det behövs pengar till för att skaffa. Men ganska ofta handlar det man köper om att få en quick fix. En semester- som ju tar slut. En dyr middag – som också tar slut. En bil- som hur det än är faktiskt inte kan göra så mycket mer än att ta en A-B. En dyr klocka – som visar tiden. Dyra kläder som man ändå bara kan ha en uppsättning på sig åt gången. Ett stort fint hus med fina saker där man kanske inte hinner vara så mycket eftersom man jobbar.

Det man är ute efter är förstås en känsla. Att njuta. Att göra skillnad Att göra något meningsfullt. Och jag är helt säker på att de som istället väljer att vara i naturen, tar en promenad med en vän, en fika och ett garv så man kiknar. Gör saker som inte kostar något extra. Jag är säker på att de upplever lika stor glädje som de som, kanske för att de jobbar så mycket för att jaga in de här stora pengarna, köper dyra upplevelser gör. Därtill på ett hållbart sätt både för sin egna ekonomi och planeten.  Att få den kicken igen, det kostar helt enkelt inte så mycket. Det bygger inte på att det kommer in en stor summa pengar varje månad.

Eller så dras vi med av att vi ska ha de här prylarna och attributen för det visar att vi är framgångsrika. Utan att vi funderat över vad det konsumtionsbeteendet kräver av oss. Eller om det egentligen betyder något för oss eller bara är för att imponera på andra. Som i sin tur är så upptagna med att oroa sig för hur de uppfattas för att faktiskt bry sig.

Och hur mycket man än tjänar så måste man :

Sova ordentligt.

Äta bra mat.

Motionera för hälsan

Ta hand om sina relationer

Göra något som känns meningsfullt

för att må bra. För att kunna uppleva lycka och välmående. Och alla de sakerna kan man göra utan massa nollor på banken Förmodligen få till mycket lättare utan att ha jobbat ihop massa nollor på banken.

Nollorna på banken tar inte bort den längtan. Tar inte bort behovet av att sova, äta bra, röra på sig och ha meningsfulla relationer. Däremot kanske man slarvat med de bitarna i jakten på nollorna.

Många definierar också framgång som att göra skillnad för andra. Att göra något meningsfullt. Att tjäna mycket pengar garanterar ju på intet sätt att man gör mer skillnad eller skapar mer mening än någon som tjänar mindre. Snarare är det ofta lågbetalda jobb som får störst och direkt påverkan på samhället. En lärare som inspirerar elever och är en förebild. En förskolepedagog som ger trygghet och rutiner till små barn. En sjuksköterska som möter både patient och anhöriga på ett fint och proffsigt sätt. En polis som ingriper vid ett brott.

Tänker ofta på han som städar vår trappuppgång varje måndag. Hur mycket jag uppskattar hans jobb och hur många vi är som uppskattar det han gör. Han gör fint- jag skitar ju ned. Han har en meningsfull uppgift, jobbar lagom antal timmar. Rör på sig i jobbet. Om han sover bra, äter bra och tar hand om sina relationer så har han chans på att vara en av de mest framgångsrika och lyckliga i min geografiska närvaro.

Jag tänker att många som definieras som framgångsrika, som är upptagna och uppbokade. De kanske längtar efter att få ligga i lugn och ro och titta på en tramsig serie. Bara chilla med vänner de inte träffat på länge. Och sova lite mer. Hinna äta i lugn och ro och ta en promenad i sprakande höstfärger.

Vi kanske kan cut the chase , se hur vi gör skillnad i det vi gör där vi är, vad vårt sammanhang är,  hur vi skapar mening, hur vi kanske kan ta oss tiden till det som alla på dödsbädden aldrig ångrar att de gjorde- var med de vi tycker om och älskar.

Ta promenaden, ringa polarn och garva, och sen slänga oss i den där sköna stolen med fötterna upp och njuta precis som en miljardär längtar efter att göra.

Vi kan vara framgångsrika precis här och nu, det är bara och ändå inte så bara, ett mindshift bort.

Charlies Angels- foto Katarina Jansson

 

 

 

Fler blogginlägg som kanske intresserar dig…