Egen företagare- vad jag lärt mig det första halvåret

Postat aug 1, 2017

Nu har jag varit egen företagare på heltid i nästan exakt ett halvår. Jag hade (läs tog!!) inte riktigt tiden att sätta mig ned och göra en femårsplan, skriva en vision, sätta mål för första året och så vidare. Jag gjorde en lös budget (jag är ju ekonom trots allt i grunden), satte några viktiga kriterier för mig själv och så hade jag sånt flyt att jag hade uppdrag direkt och sen har det rullat på. Lite förenklat, det är inte en så enkelt förstås. Jag vill dela fem saker jag kommit till insikt om, och/eller tycker funkar bra och är viktiga, för mig, kanske inte för andra. Orkar du inte läsa så hoppa till punkt fem- den ligger mig varmast om hjärtat!

1. Toppar och dalar

Jag vet att jag får kämpa med självförtroendet ibland så det första, som jag egentligen började med långt innan jag blev egen för att bygga modet, var att jag förberedde mig på hur jag skulle tänka och agera för att våga tro att det skulle gå bra de dagar det kändes tufft. Det handlade om att ta perspektiv på hur bra jag egentligen har det, att ställa mig frågan om de här kraven verkligen är rimliga och så har jag lyckan att vara gift med en man som stöttar och tror på mig. Att spara positiv feedback och plocka fram när det behövdes. Att tänka att jag faktiskt kan söka ett jobb om det sk**er sig och att tänka att varje misstag är en lektion och väg till insikt och förbättring.

2. Leve friheten!

Det andra var att verkligen se till att dra nytta av det som präglar att vara egen; friheten, flexibiliteten! Osäkerheten balanseras ju med just de bitarna och då måste man ju njuta av dem, vilket slöseri annars. Att som nu, spontandra upp till Ottsjö, Sveriges vackraste fjällby när barnen ändå är hos svärisarna och jag inte hade några åtagande geografiskt bundet till Sthlm, förlägga några dagar här med tid på fjället, tid för reflektion och tid för att jobba och planera hösten. Att hemmavid under våren sticka ut i skogen nästan varje morgon, jobba på café, jobba hemma, jobba i skogen, på tåget. Att ta ledigt en förmiddag om det passar. Hämta tidigt på dagis och skola och käka middagen i skogen. Luther får jag slåss med hela tiden, han sitter på axeln när jag tar ledigt mitt i veckan och väser i mitt öra: Ska du vara ledig? Nu? Du borde jobba! Men jag har några raka höger jag knockar honom med- de kommer i ett senare inlägg de med.

3. Less is more, less gives more

Det tredje var att jag skulle jobba mindre och smartare. Det har väl gått sådär med att jobba kognitivt effektivt hela tiden om jag ska vara kritisk så jag har därför en plan för att åtgärda det i höst (återkommer med inlägg om det). Gör som jag säger, inte som jag gör kan man väl sammanfatta det med. Jag tycker jag jobbat mindre. Jag svalde hårt och har tagit hela sju veckor ledigt-ish i sommar: Fyra veckor helledigt och tre veckor delledigt. Kanske inte något by the books när man är nystartad hälsoentreprenör och måste jobba upp sig. Och överallt pratas det om att jobba hårt och slita för att etablera sig men jag kan inte göra det. Vill inte göra det. Jag vill ha mer tid för mina barn, mer tid att vara i naturen och det känner jag att jag har. Det ska jag hålla i. Jag jobbar mer fokuserat när jag väl jobbar. Tid är pengar säger man. Jag är rik på tid. (Det kommer ett inlägg om tankar om tid också).

När folk frågar om det går bra gissar jag att man undrar om företaget går bra rent ekonomiskt. Det gör det men det är för att det är en liten ekonomi. Att jobba mindre kräver ju att utgifterna är små och där har jag verkligen dragit ned: Jag har inget kontor, jag har ofta med mig mat, undviker lunchdater för att spara in den där onödiga 100-lappen på lunchmat i tokholm, jag cyklar eller springer till och från möten om jag kan. Har handlat de flesta plagg jag behövt second-hand och avstått från flera saker och hela tiden vänt det till att ”jag får mer tid med barnen/på landet/i skogen” så det inte känts som en uppoffring. Det som gör mig mest lycklig är ju att vara ute i naturen och det är ju gratis! Samtidigt- jag älskar att jobba men min affärsidé är hållbarhet och då vill jag och behöver walk the talk. Rik på tid är min melodi!

4. Låt det komma till dig

”Sälja” låter jättejobbigt i mina öron. Att ta kontakt med någon för att försöka sälja in något, ännu jobbigare. Jag visste att jag aldrig skulle trivas med att höra av mig hit och dit genom så kallad cold call selling och har tagit en annan approach som hittills har fungerat jättebra. Inom ultralöpningen pratar en av mina gurus Tim Waggoner om att ibland låta träningen komma till dig. Alltså att inte pusha på utan att göra det du ska och låta förbättringarna komma. Jag tänker lite likadant fast med det jag vill förmedla. Det här är inte att likställa med att sätta sig med benen i kors och vänta på uppdrag. No no. Men att göra det du gör, gör det så jäkla bra du bara kan, ge det lilla extra och sen berätta om vad du gjort i de kanaler där du tror det kan finnas andra som kan ha nytta av det. Berätta om något man gjort och inte bara om vad man vill göra.

Jag ska inte säga att det alltid känns lätt med jantes röst dundrande i huvudet men jag försöker förmedla via Instagram, min Facebookgrupp och på LinkedIn vad jag gör när jag jobbar och det har hittills funkat jättebra. Jag skryter ju inte, försöker jag tänka, jag berättar ju vad jag gör och jag gör det på riktigt.

5. My definition of a vision

Som så många andra har jag lyssnat på föreläsare och andra inspiratörer som pratar om höga mål, sikta mot stjärnorna, sätt ett mål som svindlar och så vidare. Min verksamhet och mitt varför det har jag solklart: Jag hjälper organisationer, grupper och deras medarbetare att prestera hållbart över tid.

Men ett mål för företaget? En vision? Jag tyckte det var så så svårt. Var ser jag mig om fem år? Var är jag om ett år? Att föreläsa på ett jättestort event? Att få jobba mot ett jättestort företag? Nej inget av det. Jag tänkte att det kanske kommer, jag kanske behöver vara ute på fjället för att känna det, jag kanske kommer på det i skogen. På semestern. Under ett TED-talk. Icke.

Det kom helt sonika från en dialog med en medarbetare på ett företag som jag jobbar med återkommande. B är IT-konsult, har en hektisk vardag med ett barn han vill ha tid till och fritidsintressen han vill vårda, ett utmanande jobb. Jag hade hållit en föreläsning om återhämtning för dem några veckor tidigare. Jag har feedback till dig på din föreläsning, sa han. Jag trodde direkt att nu får jag skit för något.

Jag har börjat gå och lägga mig tidigare. Jag är piggare och sover bättre. Och B fortsatte berätta hur han till och med vaknade före sin son.

BAM! Där! Det! Jag behöver ingen vision. Jag behöver ingen 5-årsplan. Det jag vill göra, både nu och om fem år, tror jag, det spelar ingen roll, just nu vill jag det, är att stötta människor via insatser på arbetsplatsen, i att ta hand om sig och vara snällare mot sig själva genom att göra förändringar till en mer hållbar livsstil både för sig själva och sin omgivning- klimatet inkluderat. Allt jag gör, allt jag lägger energi på i min yrkesroll och i min privata social-mediala närvaro ska syfta till detta. Det värmer i magen, det känns rätt i skallen, det får hjärtat att klappa.

Jag är på rätt väg, den är krokig, backig, ojämn men luften är hög och klar, jag har energi för hösten som kommer, jag älskar där jag är, jag stortrivs med mina uppdrag, jag inspireras av de jag möter, jag lär mig något varje dag, jag är rik på det som betyder något för mig.

Det här TEDTalk’et såg jag nyss. Det kanske hjälper dig om du tycker en vision, eller ett ”varför” är svårt, men vill ha det på plats. Tankar- dela gärna!

Inget filter, ingen make-up, självklippt hår, gamla kläder, nya insikter!

 

Fler blogginlägg som kanske intresserar dig…