Är det verkligen frihet?
Den 1a februari firar jag sex år som egen företagare på heltid. Företaget startade jag långt tidigare och de sista åren som anställd kändes det som jag drev en intraprenörsverksamhet där jag försökte förändra hur man arbetade proaktivt med hälsofrågor med fokus på ledar- och medarbetarskap.
De senaste tre åren har jag inte bara varit egen själv utan också drivit Oxy Group som stöttar och utvecklar seniora egenföretagare vilket har gett en ökad insyn i andra egenföretagares vardag. Utmaningar, möjligheter. Jag tycker området är superintressant och tänkte försöka skriva några inlägg under våren med fokus på att vara och hålla både ekonomiskt och personligen som egenföretagare.
Det första kommer handla om frihet och risk. Det andra om att bygga en hållbart lönsam verksamhet och det tredje om att hantera oro och stress och vara resilient- motståndskraftig. Och om intresse finns så tänkte jag skriva om hur jag gjort och insikter jag fått längs vägen.
Är det att vara fri att vara egenföretagare?
Två områden som det diskuteras mycket kring när det gäller att vara egenföretagare är frihet och risk. Att det skulle vara stor frihet och stor risk att vara egen. Som med det mesta är det inte riktigt så enkelt sådär rakt av.
Vilken frihet pratar vi om?
Som anställd kände jag mig väldigt fri när jag väl var ledig. Jag kände mig också fri från att ta ansvar för mycket av sånt som var ett problem. Ansvar att belysa problemet- ja Men frihet från att lösa det. Till exempel IT-strul, fakturering, offerering och förhandling om priser för det arbete jag utförde som konsult. När jag var ledig, både på kvällar, helger och semester behövde jag inte tänka på företagets väl och ve. Jag hade också till viss del hög autonomi – förmåga att påverka hur, var och när jag arbetade. Men inte till 100 procent förstås. Listan är förstås lång på allt ”vad” och ”hur” jag inte kunde påverka. Varför jag arbetade kunde jag däremot alltid påverka genom att identifiera syftet och koppla upp mig på det. Och ha min egen personliga meningsfullhet i sikte och som kompass.
Som egenföretagare får jag skapa mitt eget varför och se till att det jag gör tar mig mot det. Det är den stora lyckan. Att sätta en vision och driva en mission. Utmaningen kan vara om affären inte går bra och jag kanske behöver överväga att göra sånt som inte känns meningsfullt eller roligt.
Friheten kan handla om att kunna planera och bygga en verksamhet precis som jag vill ha den. Att om jag kan ta konsekvenserna tacka nej när jag inte vill gör anågot. Jobba när och hur jag vill, om jag får det att funka ekonomiskt både då och över tid. Men jag har inte frihet från att ha ansvar för allt som rör företaget. När jag är ledig är ingen annan ansvarig, om jag inte anlitat någon för att ha det.
Jag är aldrig fri från det yttersta ansvaret som jag kan vara när jag är anställd. Men jag har en enorm autonomi i att skapa mitt eget varför, vad och hur jag jobbar.
Så frihet- ja på sitt sätt. Men det finns en stor frihet i att vara anställd. Att gå till ett jobb, göra det, och släppa det varje dygn och dessutom kunna byta och lämna utan att behöva ta hand om det för att avsluta, vilket du behöver göra som egenföretagare.
Angående risk
Detta har jag funderat mycket på. Det finns många olika risker och den som många förstås har i åtanke är den ekonomiska. Att inte ha en verksamhet som bär sig. Som anställd kan man förstås bli uppsagd men kanske får man lite mer heads up på att det är dags att lösa sin ersättning på ett nytt sätt. Den ekonomiska risken beror förstås också på hur mycket man satsat, investerat och står att förlora om det inte går vägen. Har man sparat en buffert man kan leva på en tid och sen söka nytt jobb om det inte börjar ”rulla” så behöver det inte vara stor ekonomisk risk. Därtill om man som många av oss , har en verksamhet som består av tjänster utan varor, lager eller stora investeringar utan snarare handlar om att ha en dator och köpa resor så är det heller inte lika stor risk då man kan gå på ganska liten sparlåga kostnadsmässigt. Om man dessutom vet att man kan bli anställd igen känns det kanske också tryggare. Eller kunna lägga till en SNI-kod för något som det är efterfrågan på men men egentligen inte vill jobba med. Då kommer istället risken att inte känna meningsfullhet.
Det är den ekonomiska risken med hänsyn till intäkter men sen handlar det förstås också om att inte ha en tillräckligt bra grundläggande förståelse för ekonomi. För skatter, avgifter och budgetering. En risk att prissätta sig fel, för lågt och så vidare. (Det tänkte jag skriva om i nästa inlägg.)
En annan risk är den att man i större utsträckning oroar sig för sin prestation och har svårt att koppla bort företaget från mig själv (apropå frihet och det kommer det tredje inlägget handla om.)
Om jag upplever risk, och därmed stress, kring det ekonomiska, kring min prestation och inte kan släppa företagandet- ja då går den där friheten och autonomin lite förlorad. Så de här delarna är superviktiga att hitta ett sunt förhållningssätt till.
Vad kan risken vara med att vara anställd då? Här handlar det kanske mer om kvalitativa risker. Att jag riskerar att en tredjedel, kanske mer, av min vardag styrs av någon annan med en annan agenda än den som jag vill ha i livet. Att jag tvingas jobba på ett sätt jag egentligen inte vill. Mer än jag vill. Blir så trött och pressad och stressad av den tid jag jobbar så jag inte har tillräckligt med tid och energi till resten av livet. Siffrorna talar sitt tydliga språk- många i arbetslivet nöts ned eller brinner upp. Presterar för att uppnå mål som framförallt ger pengar i fickan till någon annan. Jobbar för en verksamhet vars syfte kanske inte alls lirar med mina värderingar.
När livets valuta är den tid och energi jag har, och jag inte vet hur mycket tid jag har och min energi är begränsad, ja då finns det ju en risk att jag spenderar en stor del av tiden på något som inte känns helt rätt. Det här lyfte en så klok person, Anna Blomdahl, när vi pratade om att kliva ut i egenföretagare och väga risker mot varandra.
Det finns många fantastiska arbetsplatser. Det finns många organisationer med fantastiskt viktiga verksamheter och att få vara en del av dem och vara med och driva tillsammans, det kan vara minst lika meningsfullt och hållbart som att vara egenföretagare. Så en lösning på att känna meningsfullhet och att få göra ”sin grej” kan vara att hitta en organisation som uppfyller de kriterierna, snarare än att ge sig ut i egenföretagande.
Och jag vill gärna belysa vikten av att vara i ett ”till-läge” när du ska starta eget. Att du vill till något snarare än från något. Att starta eget med perspektivet att slippa vara anställd är inte en bra och hållbar drivkraft.
Men har du en idé om en egen verksamhet. Som uppfyller ditt ikigai: Något som världen behöver, som du är bra på, som du tycker om att göra och som du kan få betalt för. Ja då har du en bra grund för att starta och bygga en egen verksamhet.
Några stödfrågor att djupa i att jobba med för både dig som funderar på eller redan driver företag:
- Vad är viktigt för mig? Vad kan jag inte tumma på? Hur ser jag till att det är det som är min kompass och hjälper mig sätta gränser i mitt företagande?
- Vad är det jag vill uppnå med att vara egenföretagare? Varför är det just att vara egen som är viktigt? (Det här är viktigt att hålla i fokus när det känns svajigt och/eller du ska fatta viktiga beslut kring din riktning framåt)
- Vilken frihet är viktig för mig? Hur vill jag att min arbetsvardag ska se ut med hänsyn till det?
- Vad är något jag oroar mig för? Hur kan jag hitta förhållningssätt till den oron? (Här kan du behöva extern hjälp).
- Vad är för och nackdelar med att vara anställd? Med att vara egen? Hur tungt viktar jag de här faktorerna mot varandra? Hur ser jag till att fokusera på fördelarna och hantera nackdelarna så jag ”känner mig på plus”? (Detta hjälper dig landa i om du tagit rätt beslut och hjälper dig rikta ditt fokus till det som är positivt).
Dela gärna tankar, frågor och önskemål på ämnen att skriva om på ämnet egetföretagande.