5 goda vanor för en hållbar arbetsdag

Postat jun 12, 2017

Många av oss har flexibla arbetstider. Men det slutar inte där- det är också flexibelt både var och hur vi jobbar och man har länge pratat om att gränserna mellan arbete och fritid suddas ut. Det finns ju fördelar med det men när de gränser som försvunnit inte bara ersätts med frihet utan också en känsla av att det saknas gränser och förväntningarna både på oss från andra och på oss själva från oss själva blir otydliga,- ja då behöver vi skapa rutiner och strukturer som stöttar oss. Stöttar oss i att vara hållbara. Det ämnet ligger mig varmt om hjärtat och jag tänkte skriva några inlägg på det. I min föreläsning ”Hållbar prestation” pratar jag också om de här sakerna.

Alla är unika. Allas behov är unika men vi är alla människor och flera behov förenar oss och än fler oss som just lever livet med ett jobb som aldrig riktigt tar slut och där det man producerar sällan är något konkret som typ en bil utan snarare är ett samelsurum av abstrakta uppgifter.

Här är fem delar att få på plats som hjälper dig i att skapa en hållbar vardag:

1. Bygg in fysisk aktivitet i din vardag. 

Låt inte din hälsofrämjande motion vara beroende av att sticka iväg från det du gör. Låt det vara en del av det du gör. Rör dig till och från jobbet. På jobbet. Använd din smartphone, sätt ett mål att ta över 10 000 steg varje dag. Cykla till jobbet. Jogga till jobbet. Gå till jobbet, delar av vägen till jobbet. Promenera på möten. Till möten. Gå och stå. Skaffa ett billigt gummiband och släng runt dörrhandtagen på en dörr på jobbet- dra i dem några gånger per dag. När livet händer, det kör ihop sig och du inte hinner träna- då har du motionerat för hälsan och behöver inte stressa över det.

Det kan ta lite pyssel att få till det men när det sitter så behöver du aldrig tänka på att du måste ”röra på dig”- det kommer du göra ändå. Men det krävs lite fokus för att de ska bli en vana, det kanske tar emot i början att ändra på rutiner och rutter och transportmedel.

2. Mellis med!

Alla vill äta bra. Men det är inte alltid helt lätt att få till det när man möts av dignande fikabord och skulle behöva något näringsrikt. I vårt samhälle där energi finns i överflöd och vi är programmerade på att äta när det finns mat så kan det vara en rejäl utmaning att välja bra för det mesta. Fika smakar så mycket godare när det är något extra någongång ibland. Inte när det blir slentrian och man egentligen inte vill ha, men inte kan stå emot. Nyckeln kallas planering. Kokta ägg håller bra i väskan, råa nötter och frukt likaså. Ta med varje dag så är du förberedd om det kör ihop sig och du blir hungrig när du är på språng. Undvik ”bars” du kan köpa då de antingen är fulla med socker eller med tillsatser och fusksocker som gärna retar magen.

3. Sömnen är din rustning

Vi måste ändra hur vi ser på sömn. Det är inget måste som sliter dig från datorn eller tv’n på kvällen. Det är en gåva som gör att du vaknar med en rustning mot stress, dåliga beslut, dåligt humör och slarv. Du vet det, gör det!

4. Thinkatate

Alla är inte redo för meditation. Alla andas. Alla kan ta två minuter på förmiddagen och två på eftermiddagen och bara andas. Bara det. Med magen, långt ned i magen. Blunda. Bara känna efter- hur är det? Gör jag rätt saker? Det är så gratis, så enkelt, så tillgängligt och det gör så himla gott. Någon jag lyssnade på i en podd pratade om att thinkatate. Han ville meditera men kom på så himla bra ideer när han försökte så han lät sig själv tänka istället. Testa!

5. Ett riktigt möte på ögonhöjd

Vi kommunicerar så mycket via dator och skärmar och vi vet via forskning att det saknas en dimension då. En dimension som vi behöver. Att ses öga mot öga. Röra varandra. Gärna flera gånger per dag men att vid ett tillfälle per dag sitta mittemot eller gå med någon- det gör oss så gott. Kanske ligga kvar när boken är stängd och titta i de där små ögonen och prata lite. Sätta sig mittemot en kollega, ringa en vän om man inte hinner ses. Att sätta riktiga ord på saker, få skratta (det gör man ju inte direkt med någon via en skärm), kanske krama om. Balsam för själen, mumma för kroppen.

5 rutiner att bygga in- sitter de så tar de ingen tid, kostar inget extra men ger dig kraft att ta dig an just ditt livs utmaningar!

Vill du veta mer om hur jag kan hjälpa er på jobbet – läs här!

Fler blogginlägg som kanske intresserar dig…