Var ledig på riktigt- tips till dig som har svårt att koppla bort och av

Postat dec 21, 2017

Som egenföretagare med hållbarhet i fokus och som kärnverksamhet hade jag planerat en lugn december och det skrev jag om i detta inlägg.

Men nu är det ju dags för julledigt och det är många som känner att de skulle behöva ungefär en adventskalender till för att bli ”klar med allt” innan man ska uppnå den där heliga ledigheten som ska ge oss energi, kraft och inspiration för nästa år.

Men många har jobb där det inte blir klart. Man blir inte färdig med det man önskat, det är lösa trådar, hafsiga avslut, ”vi tar det efter jul” eller så tänker man att man hinner titta på det i mellandagarna, fast man ju skulle vara ledig?

Känns det igen? Går inte att ändra på vad som varit. Det enda du kan göra nu är att se till att du faktiskt kan vara ledig under din ledighet, om du är förunnad att ha ett jobb där du kan vara det. Så här är fem tips till dig om du är som mig:

1) Gör en lista på det du måste komma ihåg att göra som du inte hann. Gör flera listor- sk buckets. Fördela på områden som du ska fokusera på och skriv punkter som triggar igång tankarna när du läser dem. Jag mailade mig själv idag och kände direkt hur kontrollen ökade- den där listan börjar jag med när jag kommer tillbaka så får jag det gjort då.

2) Om du ”måste” fixa saker- avsätt en specifik tid för det och skriv ned vad och varför du ska göra det. Då blir det enklare att komma igång, och bli klar.

3) Ställ dig frågan- skulle du kräva det du kräver av dig själv av en kollega? Skulle du förvänta att de jobbade när de var lediga? Eller missunna dem att koppla av och bort allt helt trots att allt inte är helt klart?

4) Hur vill du att det ska kännas när väl januari drar igång? Vill du ha slösat ledigheten på att ha oroat dig och funderat på jobbet utan att faktiskt effektivt få något gjort? Om du ska känna dig laddad för jobbet igen så gör du bäst i att vara ledig. Som jag skrivit om tidigare. För att gasa på sen och samla kraft gör du bäst i att låta hjärnan vila. Som en låååång ”sova på saken”

5) Ta ett mentalt steg bakåt och tänk ”vad är det värsta som kan hända?”. Vad gör det om 1, 2 månader, 1 år om jag släpper det här nu? Tänk på de fantastiska människor som måste jobba under jul. Jag är så tacksam för alla som håller landet igång, arbetar inom sjukvård, polis, ambulans, brandkår, sjöräddning, jourhavande tjänster som BRIS, kvinnojourer, asylboenden, äldravård, snöröjning, hemtjänst..ja jag kan fortsätta hur länge som helst. Jag är så så tacksam att ni finns och gör ert jobb.

Ha en riktigt fin ledighet om du ska vara ledig. Ser fram emot ett hållbart, engagerat och kul 2018!

 

 

Fler blogginlägg som kanske intresserar dig…